Jest ono dodatkiem do pieczywa jak również idealnie sprawdza się jako aksamitny sos do makaronu, który oblepia dokładnie każdy pojedynczy makaronik.
Potrzebujemy:
10 gałązek bazylii
1/4 szklanki orzechów nerkowca
100 g parmezanu lub innego twardego sera
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody pozostałej z gotowania makaronu
szczypta soli
Porcja ugotowanego makaronu
Pesto powstaje w mgnieniu oka. w oryginalnym przepisie dodaje się orzeszków piniowych i parmezanu jednak możemy zastąpić te dwa składniki orzechami nerkowca oraz jakimś twardym serem . Do blendera wrzucamy ząbek czosnku, liście bazylii, orzechy, oliwę z oliwek oraz wodę z makaronu i sól. Całość mielimy aż powstanie aksamitny sos. Dodatek wody sprawia ,że sos oblepia dokładnie makaron.
Taki obiad sprawi ,że odkryjecie prawdziwe smaki Włoch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz