Potrzebujemy
namoczone , czerstwe pieczywo
1/2 szkl. startego parmezanu
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
kilka plastrów surowego boczku lub szynki parmeńskiej
Namoknięte pieczywo odsączamy przez gęste sito. Możemy oddzielić od skórki, chociaż ja robiłam ze skórką, rozdrabniamy ręką. Dosypujemy startego parmezanu, jajko, soli , pieprzu , posiekany szczypiorek i mąkę , aż osiągniemy właściwą gęstość.
Z masy formujemy kulki, które wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy aż gnocchi zaczną unosić się na wodzie. Wyławiamy i odkładamy do odsączenia. Boczek lub szynkę parmeńską kroimy na cienkie plasterki , a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię , smażymy z obydwu stron , aż otrzymamy złote i chrupiące chipsy.
Gnocchi podsmażamy , aż do uzyskania złotego koloru i cieszymy się niesamowitym smakiem.
Danie niesamowicie proste i wyjątkowo pyszne, trafi na listę moich ulubionych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz