Ostatnio jedna z osòb stale korzystająca z przepisów zwróciła uwagę, że nie ma przepisu na ciasto naleśnikowe.
Chyba przez niedopatrzenie.
Dlatego też podaję ten sprawdzony przepis.
Potrzebujemy:
1,5 szklanki mleka
1,5 szkl wody mineralnej gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oleju
Szczypta soli
Szczypta cukru ( jeśli naleśniki będą miały słodkie nadzienie)
2 łyżki mielonego lnu lub płatków owsianych.
Mleko mieszamy z wodą i jajkami, powoli dosypujemy mąkę mieszając ciasto trzepaczką lub mikserem. Dodajemy olej , sól i mielony len lub płatki i mieszamy. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną oleju.
Dodatek cukru do ciasta naleśnikowego sprawi , że naleśniki będą bardziej chrupiące a len , że staną się bardziej pełnowartościowe.
Jeśli nie mamy gazowanej wody mineralnej możemy użyć zwykłej wody a do mąki dodać 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Naleśniki pozostaną puszyste i delikatne.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz