Biały puch udekorował wszystkie skwerki dość pokaźną warstwą.
Ptaki rozleniwiły się i dzień w dzień są stałymi gośćmi naszego karmnika.
Jednak taka pogoda niezbyt przychylnie wpływa na naszą odporność , ale od czego są naturalne sposoby. Na pewno znacie sok z malin oraz nasze swojskie mleko z czosnkiem, ale mleko z dodatkiem kurkumy może być dla Was czymś nowym.
Kurkuma ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe , poprawiające nastrój i ułatwiające zasypianie. Dlaczego więc nie skorzystać z tego cudownego składnika.
Najprostszym i najlepszym sposobem jest połączenie kurkumy z mlekiem. Czy to zdrowym mlekiem prosto od krowy czy mlekiem roślinnym. Aby ułatwić sobie pracę możemy przygotować wcześniej pastę z kurkumy, którą możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
Pasta z kurkumy:
1/3 świeżo otwartego opakowania kurkumy
szczypta czarnego pieprzu
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka oleju kokosowego
Złote mleko
1 łyżeczka pasty z kurkumy
1 szklanka mleka
1 łyżeczka miodu
odrobina imbiru
Kurkumę dodajemy do rondelka z wodą i podgrzewamy razem ze szczyptą czarnego pieprzu i olejem kokosowym aż otrzymamy gęsta pastę, którą możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Pastę tą możemy używać jako składnik złotego mleka lub przyprawa do dań.
Dodajemy ją do podgrzanego mleka , imbiru i delikatnie mieszamy. Kiedy mleko bedzie ciepłe kończymy podgrzewać i dosładzamy miodem.
Takie mleko niesamowicie rozgrzewa oraz uprzyjemnia chłodny wieczór .
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz