niedziela, 28 stycznia 2018

Impanata siciliana

Wiele czasu minęło od ostatniej wizyty.
Zima płata nam figle. 
Zamiast białego puchu mamy wszędobylskie błoto.

Dlatego idealny na poprawę okazał się przepis na impanatę.

Potrzebujemy:

300 g ciasta chlebowego lub na pizzę
300 g cebuli
300 g ugotowanego kalafiora
300 g ugotowanych różyczek brokuła
300 g drobno pokrojonej wędliny
100 g szpinaku
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
Sól, pieprz,gałka muszkatołowa, peperoncino

Ciasto chlebowe wyciągamy z lodówki. 
Na rozgrzanym oleju podsmażany cebulę pokrojoną w piórka. Odkładamy do pojemnika. Na tym samym tłuszczu podsmażany ugotowane różyczki kalafiora razem z gałką muszkatołową. Odkładamy do oddzielnego pojemnika. 
Na patelnię wykładamy brokuła i podsmażany razem z przyprawami. Rozdrobnione odkładamy do oddzielnego pojemnika. 
Podsmażany pokrojoną paprykę w kostkę wędlinę a następnie czosnek że szpinakiem.

Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy.
Układamy wystudzony farsz  rozpoczynając od cebuli, kalafiora , brokuła, wędliny i szpinaku.
Możemy uformować dużego calzone lub ułożyć ciasto w tortownicy wypełnić po kolei farszem i przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta.  Smarujemy oliwą z oliwek.

Pieczemy w temperaturze 185 st. C przez 40 minut.

Podajemy ciepłe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz