niedziela, 29 lipca 2018

Pikantny ryż kokosowy z krewetkami

Letnie upały  dają się wszystkim we znaki. Gęste liście  drzew dają ukojenie 
 i ochronę przed  wszędobylskimi promieniami słońca. 
 Delikatne podmuchy wiatru nie zaspokajają  potrzeby ochłodzenia. 
 Nic dziwnego, że  w taką pogodę  nie mamy ochotę na wchodzenie do kuchni .
 Ale  są pyszne  i szybkie dania , które  pomogą zaspokoić nasz głód;). 
Dzięki paru niezwykłym składnikom możemy wyczarować coś pysznego. 

Potrzebujemy:

2 ząbki czosnku 
1 pikantna papryczka 
1/2 cebuli
1 łyżka utartego świeżego imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
200 g ryżu jaśminowego
1/2 szklanki wody
400 ml mleka kokosowego
500 g surowych krewetek tygrysich w pancerzykach
łyżka wiórków kokosowych
pęczek kolendry

Na rozgrzaną patelnię  wykładamy olej kokosowy i podgrzewamy . W moździerzu ucieramy czosnek , pikantną papryczkę  oraz imbir. Na podgrzany olej kokosowy dodajemy posiekaną cebulkę  oraz mieszankę  papryczki, czosnku oraz imbiru . Podsmażamy . 
Kiedy dookoła zacznie unosić się orientalny aromat  przypraw  dodajemy  ryż  i podsmażamy aż zacznie się  szklić . Smażymy na małym ogniu. Dodajemy  wodę   i przykrywamy na 5 minut. Zerkamy  czy ryż  zaczyna pęcznieć . Kiedy wchłonie całą wodę zalewamy go mleczkiem kokosowym  , mieszamy  a następnie przykrywamy . W międzyczasie  obieramy krewetki   i wrzucamy  do mrugającego  ryżu.  Uwielbiam patrzeć jak surowe  krewetki w kolorze srebra  zmieniają się w w różowawe kwiaty. Kiedy osiągną ten kolor kończymy gotowanie . 
Dekorujemy świeżymy listkami kolendry oraz wiórkami kokosa. 

Podajemy  i  degustujemy przy pomocy pałeczek.;). Zawsze zdrowiej ...

Do takiego pysznego dania idealne będzie japońskie wino śliwkowe ( moje ulubione do potraw z owocami morza czy sushi) lub  genialne białe wino z Moraw. 

Degustujemy rozkoszując się  schłodzonym trunkiem i  aromatycznymi kęsami . 

 Smacznego!!!!!
\
ryż kokosowy, krewetki , kolendra



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz