Tegoroczne lato rozpieszcza nas upałami.
Praktycznie nie ruszając się z kraju możemy korzystać z tropikalnych upałów.
W taką temperaturę najbardziej kusząca jest wizja lekkiej i kolorowej sałatki.
Tak oto powstał dzisiejszy przysmak.
Aby zaspokoić głód i zjeść szalęńczo kolorowe danie potrzebujemy:
2 garści mieszanki sałat
1 mango
1 gotowany burak
10 gram gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
3 łyżki płatków migdałowych
1 garść kiełków rzodkiewki lub brokuła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Mieszankę sałat płuczemy, osuszamy i układamy na talerzach. Ugotowanego buraczka kroimy w cienkie plasterki i układamy na sałacie. Dojrzałe mango w kolorze zachodzącego słońca kroimy w kostkę i układamy na buraczkach razem z kawałkami sera pleśniowego. Dekorujemy kiełkami oraz płatkami migdała. Bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem powstałym z soku cytrynowego , miodu oraz oliwy.
Rozkoszujemy się nieziemskim widokiem i próbujemy powstrzymać się aby nie spałaszować tej uroczej sałatki za pierwszym razem. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz