niedziela, 5 sierpnia 2018

Pełna kolorów sałatka z buraczka , mango i gorgonzoli

Tegoroczne lato rozpieszcza nas upałami.
Praktycznie nie ruszając się z kraju możemy korzystać z tropikalnych upałów. 
W taką temperaturę najbardziej kusząca jest wizja  lekkiej i kolorowej sałatki. 
Tak oto powstał dzisiejszy przysmak.

Aby zaspokoić głód i zjeść szalęńczo kolorowe danie potrzebujemy:

2 garści mieszanki sałat
1 mango
1 gotowany  burak
10 gram gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
3 łyżki płatków migdałowych
1 garść kiełków rzodkiewki lub brokuła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Mieszankę sałat płuczemy, osuszamy i układamy na talerzach. Ugotowanego buraczka  kroimy w cienkie plasterki i układamy na sałacie. Dojrzałe  mango w kolorze zachodzącego słońca  kroimy w kostkę i układamy na buraczkach razem z kawałkami sera pleśniowego. Dekorujemy  kiełkami oraz  płatkami migdała.  Bezpośrednio przed podaniem  polewamy sosem powstałym z soku cytrynowego , miodu oraz oliwy. 
Rozkoszujemy się nieziemskim widokiem i próbujemy powstrzymać się aby nie spałaszować tej uroczej sałatki za pierwszym razem.  ;)




Zdrowa sałatka z buraczka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz