sobota, 31 sierpnia 2019

Chrupiące placuszki z cukinii i dorsza

Upały nie opuszczają, więc chyba większość z nas preferuje dania lekkie i delikatne. Przy przyrządzaniu, których nie musi spędzać pół dnia😉 w kuchni. 
Pomysłodawcą tego rozwiązania jest mój Mąż za to ja zajęłam się przygotowaniem i dopieszczaniem szczegółów. 
Cukinia jest dla mnie bardzo wdzięcznym warzywem, gdyż jest ona delikatna w smaku, można powiedzieć nawet neutralna. Idealnie przyjmuje smak innych składników tworząc dla nich  bazę. Jeśli nie przepadacie za mocnym smakiem ryby, nie obawiajcie się tutaj smak jest zrównoważony i delikatny. 


Aby stworzyć takie kulinarne cudo potrzebujemy:

1 młoda cukinia umyta
1 mała biała cebula
1 jajko
100 gram posiekanego filetu z dorsza bez skóry
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Sól
Pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
Odrobina starej skórki z cytryny 

Umytą cukinię tarkujemy na tarce o grubych oczkach oraz przyprawiamy solą, czekamy aż puści trochę soku. W tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażamy na maśle aż się zrobi półprzezroczysta, czyli się zeszli. Do cukinii dodajemy jajko, cebulę, posiekanego dorsza i mieszamy. Dosypujemy również mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby nie pozostawić w masie płynnej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz koperkiem i skórką z cytryny. 
Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym lub ryżowy z obydwu stron. 
Podajemy ciepłe z  kwaśną śmietaną... 
Dla mnie pyszne😁
Zniknęły w oka mgnieniu 😉
Dobrą robotę wykonał tu koperek, za którym nie przepadam, ale do ryb  czy owoców morza jest niezastąpiony.

Placki z cukinii i dorsza


Dorsz w delikatnym wydaniu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz