Czas na powiew świeżości i czegoś wyjątkowego...
Przepis pozyskanych od bardzo ciekawego człowieka z pasją. Kiedy widzę u kogoś taką pasję i chęć dzielenia się swoją wiedzą, nie mogę przejść obojętnie. Wiedza, jaką dysponuje ten wyjątkowy człowiek na temat enologii, sprawiła, że zapragnęliśmy poznać V bliżej. A jak każdy wie tam gdzie jest dobre wino musi być i dobre jedzenie...
Nie przeliczyliśmy się.
Mieliśmy okazję spróbować dania pochodzącego z Gagauzji, przygotowanego przez jej rdzennego mieszkańca, którego mieliśmy okazję poznać.
Mam nadzieję, że nie jest to ostatni z przepisów z tego regionu.
Mam nadzieję, że nie jest to ostatni z przepisów z tego regionu.
Przygotowanie tego niezwykle smacznego i egzotycznego dania jest proste i wymaga niewielu składników, które większość z nas zna.
Jednak ze względu na ciągły pośpiech, przepis zmodyfikowany został przez naszego Kucharza, i jako podstawę wykorzystaliśmy gotowe ciasto filo.
Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta filo (300 gram)
3 jajka
700 gram sera twarogowego półtłustego
900 gram śmietany 12%
Sól
Pieprz
Olej kokosowy do wysmarowania blachy
Przygotowanie :
Ser twarogowy rozdrabniamy przy pomocy widelca i mieszamy z jednym jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W oddzielnej misce mieszamy śmietanę wraz z dwoma jajkami oraz solą i pieprzem.
Na blacie kładziemy jedną warstwę ciasta filo i smarujemy ją równomiernie sosem powstałym że śmietany i jajek oraz posypujemy rozdrobniony serem. Następnie marszczymy ciasto tworząc równomierne zakładki z płatu ciasta o długości 40 cm robimy strukturę o długości 7 do 10 cm. Taką pofalowaną strukturę układamy na posmarowanej wcześniej olejem kokosowym blasze. Czynności powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie płaty ciasta. Wykładamy nimi całą blachę dostosowując ich rozmiar.
Kajmakly platcynda |
Smaczny eksperyment |
Uzyskujemy strukturę pełną pofałdowań. Wygląda to niecodziennie. Blachę zalewamy pozostałą śmietaną i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Gwarantuję, że będziecie chcieli skrócić czas oczekiwania na ten przysmak ponieważ rozchodzący się zapach jest nieziemski.
Jest to też bardzo fajny pomysł na wspólne gotowanie.
Jest to też bardzo fajny pomysł na wspólne gotowanie.
Mięciutkie ciasto przesycone smakami znanych nam składników jest niesamowitym doświadczeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz