wtorek, 26 lutego 2013

Słodkie wieczorne co nieco

Wieczorem mieliśmy ochotę na odrobinę smakowego szaleństwa.
Wybór padł na figi pieczone wg. Ramseya z riccotą.
Ciekawiło nas jak będzie się komponować intensywny smak i zapach rozmarynu z delikatnie slodkim smakiem fig oraz octem balsamicznym .
Powalający smak fig został podkreślony przez delikatny smak ricotty.
Oto przepis na ten raj dla podniebienia :
Figi szt.4
Odrobina cukru pudru do posypania fig (w moim przypadku puder z ksylitolu)
Łodyżka rozmarynu bez listków
  2 łyżeczki octu balsamicznego
Cukier na karmel
Odrobina masła
Cukier karmelizujemy, dodajemy masło oraz ocet balsamiczny.
Figi nadziewamy na łodyżkę rozmarynu, posypujemy cukrem pudrem. Całość zalewamy  w naczyniu żaroodpornym sosem powstałym z karmelu i octu balsamicznego.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° na 10 minut.
Podajemy z ricottą.
Smacznego

1 komentarz:

  1. dla mnie pycha, dla takich słodkości mogłbym sie z Tobą ożenić :)

    OdpowiedzUsuń