piątek, 1 marca 2013

Toskański przepis na spagetti z kalafiora

W ciągu tygodnia ciężko czasem znaleźć chwilkę, żeby ugotować w domu pożywne danie.
Ale ten przepis jest dowodem na to, że aby gotować trzeba tylko chcieć.
Składniki
1 mały kalafior z liśmi
Śmietanka 30% lub jogurt naturalny
Starty parmezan
Sól
Pieprz
Oddzielamy od siebie różyczki kalafiora i razem z liśćmi wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy, aż kalafior będzie delikatnie chrupiący.
Wyławiamy różyczki .
Do wody z liścmi kalafiora wrzucamy makaron spagetti lub bucatini i gotujemy aż makaron będzie al dente.
Odcedzamy makaron, wyciągamy liście kalafiora.
Do makaronu dodajemy ugotowane wcześniej różyczki kalafiora, śmietankę,doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy  startym parmezanem.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz