wtorek, 16 czerwca 2015

Makaron z truskawkami

Nadeszła pora na świeże  i błyszczące truskawki o niebiańskim zapachu. Grzechem byłoby nie wykorzystać dostatku tych przepysznych owoców. Oprócz przetworów oraz jogurtów truskawkowych nie wyobrażam sobie  początków lata bez tradycyjnego makaronu z truskawkami. Po prostu kwintesencja tego smaku.

Potrzebujemy:

200g umytych i wyszypułkowanych truskawek
400 ml jogurtu naturalnego
5  listków świeżej mięty
1 łyżka cukru
ugotowany  gruby makaron ( najlepiej świderki)

Umyte truskawki dzielimy na dwie części . Jedną część  blendujemy razem z jogurtem miętą i listkami bazylii. Pozostałe truskawki dzielimy na ćwiartki i dodajemy do powstałego sosu truskawkowego. Ugotowany i wystudzony makaron mieszamy razem z sosem truskawkowym i już mamy danie typowo letnie  i bardzo delikatne.
Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz