niedziela, 7 czerwca 2015

Pierś z kaczki z aksamitnym sosem z malin

Jednym z moich ulubionych mięs jest kaczka. Mięso z kaczki bardzo lubi towarzystwo owoców, dlatego uwielbiam znajdować mu coraz to nowych towarzyszy.
Tym razem wypadło na pierwsze maliny, które udało mi się nabyć u naszego zaprzyjaźnionego Pana.

Potrzebujemy:

2 piersi z kaczki ( po 1 na osobę)
1 szklanka soku jabłkowego
1 szklanka różowego  wina
sól, pieprz, ostra papryczka chili, cynamon , starta skórka pomarańczowa

Sos malinowy:

200g świeżych malin
1/4 szklanki różowego wina
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżka miodu
sól , ostra papryczka

Pierś z kaczki po stronie skóry nakrawamy w kratkę, podsmażamy najpierw od strony skóry, następnie z każdej ze stron po ok.2 minuty. Wytapiamy w ten sposób nadmiar tłuszczu. W rondelku mieszamy sok jabłkowy, wino oraz przyprawy i podgrzewamy , aż sos  się odrobinę zredukuje. Do brytfanki wkładamy piersi, zalewamy sosem jabłkowym i pieczemy  pod przykryciem ok. 15 minut.Wyciągamy piersi z kaczki z piekarnika  i odkładamy na 5 minut aby mięso  odpoczęło.

Aby  powstał nam aksamitny malinowy sos, do rondelka wlewamy  wino, dodajemy malin oraz octu ryżowego i gotujemy na małym ogniu aż sos delikatnie się zredukuje. Dodajemy miód , przyprawy oraz  szczyptę soli, która delikatnie podkreśli słodycz malin. Zredukowany sos przecieramy  przez gęste sitko aby uzyskać aksamitną  i gładką strukturę.

Pierś z kaczki kroimy  w plastry, które układamy na talerzu, polewamy sosem malinowym o głębokim  i czystym kolorze.  Świetnie smakuje z carpaccio  z pieczarek z dodatkiem soku cytrynowego oraz grubej soli morskiej.

Polecam.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz