niedziela, 21 czerwca 2015

Pierwsze słodkie smaki lata

Razem z pierwszym dniem lata zawitały w nasze progi smaczne truskawki. Pełny kosz tych smacznych owoców  zachęcał do pozostawienia choć niewielkiej ich części na zimowe wieczory. Najlepszym pomysłem na przypomnienie letnich smaków jest dżem truskawkowy z dodatkiem kwaśnego rabarbaru.

Potrzebujemy :

1,5 kg truskawek
1 kg  łodyg rabarbaru
0,5kg-1kg cukru
szczypta  soli
sok z połowy cytryny

Rabarbar oczyszczamy i pokrojony w kostkę zasypujemy cukrem , odstawiamy ażeby puścił sok. W tym czasie dokładnie płuczemy i szypułkujemy truskawki. Kiedy rabarbar puści sok,gotujemy ok. 20 minut , ażęby zmiękł  następnie dodajemy oczyszczone truskawki . Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Pod koniec gotowania  dodajemy  sok wyciśnięty z połówki cytryny , gotujemy ok. 5 minut i  przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy  i stawiamy na zakrętkach ażeby  słoiki się szczelnie zamknęły. Jeśli chcemy ażeby dżemiki wytrzymały dłużej możemy je jeszcze zapasteryzować  w garnku z wodą.
Idealne jako dodatek do naleśników , czy kanapek. Dodatek rabarbaru podkreśla słodycz truskawek a sól uwypukla smak dżemu.
Najprostszym sposobem na wyparzenie  słoików jest wstawienie ich na 15 sekund do mikrofalówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz