Razem z pierwszym dniem lata zawitały w nasze progi smaczne truskawki. Pełny kosz tych smacznych owoców zachęcał do pozostawienia choć niewielkiej ich części na zimowe wieczory. Najlepszym pomysłem na przypomnienie letnich smaków jest dżem truskawkowy z dodatkiem kwaśnego rabarbaru.
Potrzebujemy :
1,5 kg truskawek
1 kg łodyg rabarbaru
0,5kg-1kg cukru
szczypta soli
sok z połowy cytryny
Rabarbar oczyszczamy i pokrojony w kostkę zasypujemy cukrem , odstawiamy ażeby puścił sok. W tym czasie dokładnie płuczemy i szypułkujemy truskawki. Kiedy rabarbar puści sok,gotujemy ok. 20 minut , ażęby zmiękł następnie dodajemy oczyszczone truskawki . Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny , gotujemy ok. 5 minut i przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy na zakrętkach ażeby słoiki się szczelnie zamknęły. Jeśli chcemy ażeby dżemiki wytrzymały dłużej możemy je jeszcze zapasteryzować w garnku z wodą.
Idealne jako dodatek do naleśników , czy kanapek. Dodatek rabarbaru podkreśla słodycz truskawek a sól uwypukla smak dżemu.
Najprostszym sposobem na wyparzenie słoików jest wstawienie ich na 15 sekund do mikrofalówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz