poniedziałek, 26 czerwca 2017

Naleśniki muśnięte pomarańczą

Dzisiejszy dzień rozpoczął się ciepłymi promieniami słońca i spacerem.
Wspaniałe  plany zainspirowane zjedzonym i w Karwii naleśnikami zmusiły nas do zmiany swoich niedzielnych rytuałów  jednak było warto.
Puszyste naleśniki podane że świeżym serem śmietankowym ( w naszym przypadku sera uzyskanego ze świeżego mleka z odrobiną podpuszczki) z polewą czekoladową z dodatkiem soku że świeżej pomarańczy.

Śniadanie z marzeń.

Potrzebujemy:

4 naleśniki
250 g sera śmietankowego
lub 1 litr świeżego mleka i kropla podpuszczki
Skórka startą z 1 wyszorowanej pomarańczy
Cukier lawendowy
Sok  wyciśnięty z pomarańczy
2 kostki gorzkiej czekolady do founde ok.100 g

Przepis na świeży ser

Mleko  podgrzewamy do temperatury 30-40 stopni, dodajemy kroplę podpuszczki  i podgrzewamy przez kilka minut  aż stworzy się skrzep, Skrzep odcedzamy przez gazę  lub chustę serowarską. do świeżego sera dodajemy świeżo utartą  skórkę pomarańczową  i cukier lawendowy.

Polewa czekoladowa  z nutką pomarańczy

100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
 2 łyżki soku z pomarańczy

Do miseczki  wkładamy czekoladę , mleko oraz sok z pomarańczy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Mieszamy  aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję.


Naleśniki przekładamy serem oraz polewamy sosem czekoladowym ,  dekorujemy jogurtem greckim  listkami mięty lub kwiatami bratka lub nasturcji.

Dzień rozpoczęty takim daniem  będzie należał do udanych.
Polecam
czekolada aromatyzowana pomarańczą







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz