wtorek, 22 sierpnia 2017

Barszcz biały - szybki i prosty

Dzisiaj pogoda przypomina o tym ,że  w naszej szerokości geograficznej  istnieje  coś takiego jak  jesień . Temperatura w granicach 20 stopni , słońce pojawiające się kilkakrotnie  podczas  całego dnia , który był raczej pochmurny i  przeplatany epizodami deszczu.

Na taką pogodę  jak również na poranki wymagające zaopatrzenia nas  w bardziej pożywne śniadanie  idealny będzie barszcz biały. Z dzieciństwa pamiętam go z niedzielnych śniadań  w towarzystwie całej rodziny . Przepiękne chwile , które już nie wrócą.
Jednak mój Mąż również zachwycił się  zupą , której głównym składnikiem jest woda ;).

Potrzebujemy:

2 ząbki czosnku
200 g kiełbasy\
2 plasterki boczku
3  gotowane jajka
3  łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
700 ml wody
sól, pieprz , majeranek
1 łyżeczka vegety
25 g sera koziego

Do garnka wlewamy wodę , dodajemy posiekane ząbki czosnku, vegetę oraz przyprawy . Kiełbasę oraz boczek kroimy na drobne kawałki i wrzucamy  do garnka . Gotujemy ok. 10- 15 minut. w międzyczasie obieramy ugotowane wcześniej jajka  i razem z serem kozim  kroimy do talerzy. Po skończeniu gotowania dodajemy   do zupy jogurt lub śmietanę i  mieszamy intensywnie . Wlewamy do talerzy  podajemy z chlebem na zakwasie oraz łyżeczką chrzanu.

Obiecuję, że talerz gorącego barszczu postawi  wszystkich na nogi.:) 

Polecam. 

lepsze niż żurek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz