wtorek, 15 sierpnia 2017

Lemoniada porzeczkowo - rabarbarowa

Lato w pełni. 
Upały nie dają nam odetchnąć  od siebie zbyt długo.  Jeden chłodniejszy dzień staje się w tym   ciągu dni gorących kroplą w morzu. Zaostrza nasz apetyt  tak jak delikatny starter przed wykwintnym posiłkiem. 

Jednak takie cudowne odczucie ciągłego oczekiwania na ten dzień ma swój  urok ;). 
A żeby przeczekać możemy raczyć się całymi dniami odświeżającymi  napojami własnej roboty. 
Pomysł na napój podpatrzyłam  w jednej z restauracji do  której zaprosił mnie mój wspaniały Mąż. 
Napój na bazie  rabarbaru sprawdza się podczas upałów. 


Potrzebujemy:

4 łodygi rabarbaru
100 g  czarnej porzeczki
polówka  cytryny
cukier zgodnie z upodobaniem
2 litry wody przefiltrowanej


Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki. Porzeczki  obieramy z gałązek , umytą cytrynę kroimy w plasterki. Wszystkie owoce wrzucamy do garnka , zalewamy wodą  i gotujemy ok. 15 minut. 
Pod koniec gotowania dodajemy cukier . Możemy poczekać aż ostygnie samo lub schłodzić  kostkami lodu. Tak przygotowany  napój jest mocno aromatyczny, więc  możecie dodać  przefiltrowanej wody. Polecam  podany z kostkami lodu . 

Jest pyszny. 
porzeczkowy napój w domu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz