Lato w pełni.
Upały nie dają nam odetchnąć od siebie zbyt długo. Jeden chłodniejszy dzień staje się w tym ciągu dni gorących kroplą w morzu. Zaostrza nasz apetyt tak jak delikatny starter przed wykwintnym posiłkiem.
Jednak takie cudowne odczucie ciągłego oczekiwania na ten dzień ma swój urok ;).
A żeby przeczekać możemy raczyć się całymi dniami odświeżającymi napojami własnej roboty.
Pomysł na napój podpatrzyłam w jednej z restauracji do której zaprosił mnie mój wspaniały Mąż.
Napój na bazie rabarbaru sprawdza się podczas upałów.
Potrzebujemy:
4 łodygi rabarbaru
100 g czarnej porzeczki
polówka cytryny
cukier zgodnie z upodobaniem
2 litry wody przefiltrowanej
Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki. Porzeczki obieramy z gałązek , umytą cytrynę kroimy w plasterki. Wszystkie owoce wrzucamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy cukier . Możemy poczekać aż ostygnie samo lub schłodzić kostkami lodu. Tak przygotowany napój jest mocno aromatyczny, więc możecie dodać przefiltrowanej wody. Polecam podany z kostkami lodu .
Jest pyszny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz