niedziela, 20 sierpnia 2017

Pieczone ziemniaki jak z ogniska

Połowa sierpnia już za nami. 
Fale upałów zostały zastąpione przez rześkie poranki  oraz  chłodniejsze dnie bardziej przyjazne odpoczynkowi.  Kojarzą mi się one z   ogniskami z mojego  dzieciństwa i rarytasami takimi jak pieczony chleb czy ziemniaki z żaru. 
Tego smaku nie zapomnę nigdy. 

Jednak takie przepyszne ziemniaki możemy zrobić w zwykłym piekarniku. Zaskakują  nas chrupiącą skórką oraz  tym znanym aromatem. Dla amatorów tych przysmaków jest to przepis wart spróbowania. 

Potrzebujemy:

0,5 kg ziemniaków ze skórką ( najlepiej do pieczenia)
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli


Ziemniaki myjemy dokładnie i zostawiamy na 10 minut w wodzie. W tym czasie w dużej misie  mieszamy mąkę z solą. Mokre ziemniaki obtaczamy w przygotowanej mieszance i układamy na blasze. Wkładamy do piekarnika  nagrzanego  do 200 stopni C na ok. 45 minut. O tym ,że ziemniaczki  są doskonałe do jedzenia poinformuje nas  obłędny zapach . 
Możemy  rozkoszować się  chrupiącą skórką  i aromatem ziemniaków jak z ogniska,
Idealne z  kubkiem zsiadłego mleka. 
Polecam


ziemniaki pieczone w chrupiącej skórce


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz