Połowa sierpnia już za nami.
Fale upałów zostały zastąpione przez rześkie poranki oraz chłodniejsze dnie bardziej przyjazne odpoczynkowi. Kojarzą mi się one z ogniskami z mojego dzieciństwa i rarytasami takimi jak pieczony chleb czy ziemniaki z żaru.
Tego smaku nie zapomnę nigdy.
Jednak takie przepyszne ziemniaki możemy zrobić w zwykłym piekarniku. Zaskakują nas chrupiącą skórką oraz tym znanym aromatem. Dla amatorów tych przysmaków jest to przepis wart spróbowania.
Potrzebujemy:
0,5 kg ziemniaków ze skórką ( najlepiej do pieczenia)
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
Ziemniaki myjemy dokładnie i zostawiamy na 10 minut w wodzie. W tym czasie w dużej misie mieszamy mąkę z solą. Mokre ziemniaki obtaczamy w przygotowanej mieszance i układamy na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 45 minut. O tym ,że ziemniaczki są doskonałe do jedzenia poinformuje nas obłędny zapach .
Możemy rozkoszować się chrupiącą skórką i aromatem ziemniaków jak z ogniska,
Idealne z kubkiem zsiadłego mleka.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz