wtorek, 27 marca 2018

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej

 Święta coraz bliżej jednak tym razem  zaprezentuję przepis uzyskany od mojej Mamy na bardzo zdrowy i smaczny chleb bez drożdży. 
Kiedy jadłam ten chleb pierwszy raz nie mogłam uwierzyć że tak niewiele składników  może dać tak wyśmienity i doskonały chleb. 

Na  1 keksówkę potrzebujemy:

2 i 1/2 szklanki  kaszy gryczanej niepalonej
3 szklanki  wody przefiltrowanej lub mineralnej
1 łyżeczka soli morskiej
1 szklanka ziaren oraz/lub bakalii (słonecznik, siemie lniane niemielone, chia, pestki dyni  orzechy, nasiona goji żurawina) co kto  woli ;)

 Przygotowania najlepiej zacząć wieczorem. Kaszę przepłukujemy na sitku  a następnie zalewamy przefiltrowaną wodą. Odstawiamy na 48 godzin w szklanej misie mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką.  Po tym czasie  miksujemy  kaszę razem z wodą  w której była moczona  na gładką masę o konsystencji śmietany . Dodajemy  sól oraz  ziarna i wszystko delikatnie  mieszamy. 
Keksówkę  natłuszczamy olejem kokosowym lub masłem  i wysypujemy płatkami owsianymi. 
Zostawiamy  chleb do wyrośnięcia na 12 godzin  ( najlepiej na noc). Chleb delikatnie podrośnie. 

Pieczemy w temperaturze  180 stopni przez 90 minut. Ponieważ  piekłam w glinianej keksówce  chleb wstawiłam do  zimnego piekarnika i dzięki  temu chleb podrósł jeszcze podczas nagrzewania. 

 Po wystudzeniu będzie  smakować nawet najbardziej wybrednym . Idealny z  masłem , twarogiem czy dżemem. 
Dzięki niemu najzwyklejsza kanapka stanie się niezwykła. 

Polecam

prosty chleb bezglutenowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz