Wiosna pokazuje nam cały możliwy przekrój pogodowy . Od słonecznego i ciepłego poranka , poprzez pochmurne i wietrzne południe aż do bezchmurnego , gwiaździstego nieba w nocy. Ciężko nadążyć za tym zmianami.
Jednak aby utrzymać dobry nastrój i energię wykorzystuję smaczne dodatki do dań głównych. jednym z moich ulubionych dodatków pasujący do kaczki , kurczaka czy innych dań śą buraczki glazurowane.
Potrzebujemy:
250 g ugotowanych i obranych buraków
1 łyżeczka masła
1 łyżka miodu
sok z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie pikantna papryczka
sól , pieprz
Buraczki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem , dodajemy sok z cytryny i plasterki buraczków. Posypujemy cynamonem i podsmażamy aż zredukujemy sos. Aby pogłębić smak możemy dodać pikantną paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz