poniedziałek, 26 marca 2018

Buraczki glazurowane z odrobiną szaleństwa

 Wiosna pokazuje nam cały możliwy  przekrój pogodowy . Od słonecznego i ciepłego  poranka , poprzez  pochmurne i wietrzne południe aż do  bezchmurnego , gwiaździstego nieba w nocy. Ciężko nadążyć za tym zmianami. 

Jednak  aby utrzymać dobry nastrój i energię wykorzystuję smaczne dodatki do dań głównych. jednym z moich ulubionych dodatków pasujący do kaczki  , kurczaka czy innych dań śą buraczki glazurowane. 

Potrzebujemy:

250 g ugotowanych i obranych  buraków
1 łyżeczka masła 
1 łyżka miodu
sok z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie pikantna papryczka
sól , pieprz

Buraczki kroimy w plasterki. Na patelni   rozpuszczamy masło z miodem , dodajemy sok z cytryny  i plasterki buraczków. Posypujemy cynamonem i podsmażamy aż zredukujemy sos. Aby pogłębić smak  możemy  dodać  pikantną paprykę. Przyprawiamy  solą i pieprzem. 
buraczki inaczej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz