czwartek, 9 sierpnia 2018

Kruszkonka kokosowa

Jak każdy uwielbiam słodkości ;). 
A takie  przy których nie ma dużo pracy najbardziej. 
Jednak jak na złość niewiele jest takich  przepisów. 
Ostatnio odkrywam od nowa tradycyjną  polską kruszonkę
 i uświadamiam sobie jak bardzo jest  niedoceniana.
Możemy  używać jej jako wzbogacenie pieczonych owoców   lub jako dopełnienie  szarlotki lub placka owocowego . 
To jest ta część  , która najszybciej znika, 

Potrzebujemy:

100 g  masła
100 g cukru pudru
100 g mąki
100 g wiórków kokosowych

Masło rozpuszczamy . Mieszamy wszystkie sypkie składniki i dodajemy rozpuszczone masło . Mieszamy  wszystko ze sobą i wysypujemy na świeże owoce   np. śliwki  lub na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 min. w temperaturze 190 st.
Niestety desery z kruszonką mają jedną wadę : ) kruszonka znika w mgnieniu oka . 

Polecam


kruszonka z wiórków kokosowych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz