Ich delikatna konsystencja i smak nadają się jako dodatek do sosów czy mięs.
Potrzebujemy:
1 kg gotowanych ziemniaków
250 g szpinaku
150 g sera ricotta
150 g startego parmezanu
150-200 g mąki
1 jajko ( nie koniecznie)
sól, pieprz, zmielona gałka muszkatałowa
Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy, świeży szpinak wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 1 minuty, następnie rozdrabniamy . Szpinak dodajemy razem z ricottą , parmezanem , jajkiem i mąką do rozdrobnionych ziemniaków. Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy dodając sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Ciasto ugniatamy przez ok. 5 minut. Dzielimy na małe porcje , które rolujemy na wałeczki o średnicy ok. 1 cm, które kroimy na 1 cm kawałki. Małe kluseczki wrzucamy do gotującej się wody i czekamy , aż zaczną wypływać na powierzchnię.
Wyławiamy i przelewamy wodą na durszlaku.
Podajemy podsmażone lub z dodatkiem sosu pomidorowego.
Warto spróbować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz