wtorek, 11 listopada 2014

Chicche czyli mini kopytka za szpinakiem

Kopytka uważałam za danie typowo polskie, jednak moje zaskoczenie było przeogromne kiedy podczas zakupów natknęłam się na zielone małe gnocchi, które wydawały się ciekawym urozmaiceniem , jeśli chodzi o nasze tradycyjne kopytka.
Ich delikatna konsystencja i smak nadają się jako dodatek do sosów czy mięs.

Potrzebujemy:

1 kg  gotowanych   ziemniaków
250 g szpinaku
150 g sera ricotta
150 g startego parmezanu
150-200 g mąki
1 jajko ( nie koniecznie)
sól, pieprz, zmielona gałka muszkatałowa

Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy, świeży szpinak wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 1 minuty, następnie rozdrabniamy . Szpinak dodajemy razem z ricottą , parmezanem , jajkiem i mąką do rozdrobnionych ziemniaków. Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy dodając sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Ciasto ugniatamy przez ok. 5 minut. Dzielimy na małe porcje , które rolujemy na wałeczki o średnicy ok. 1 cm, które kroimy na 1 cm kawałki. Małe kluseczki wrzucamy do gotującej się wody i czekamy , aż zaczną wypływać na powierzchnię.
Wyławiamy i przelewamy wodą na durszlaku.

Podajemy podsmażone lub z dodatkiem sosu pomidorowego.
Warto spróbować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz