wtorek, 18 listopada 2014

Chutney z dynią i jabłkami

Dynia kojarzy mi się tylko z dwoma daniami. Pierwsze jest to danie  przygotowywane zawsze przez Babcię. Słodka dynia w towarzystwie kaszy jaglanej , czyli danie zdrowe a zarazem lubiane przez dzieci. Drugim przepisem jest  zupa- krem z dyni . Ostatnimi czasy postanowiłam zwiększyć ilość dań z dyni  i tym oto sposobem powstał chutney  z dynią i jabłkami.

Potrzebujemy:

1/2 obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1 pokrajany w kostkę pomidor
2 obrane i pokrojone jabłka
1/2 drobno posiekanej cebuli
40-50 g suszonych , drobno pokrojonych owoców ( rodzynki, morela)
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do piernika
pieprz
100 ml octu jabłkowego
50 ml octu balsamicznego ( aby pozostawić pomarańczowy kolor dyni używały różowego octu balsamicznego)

Wszystkie składniki wrzucamy razem do garnka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając.
Kiedy wszystkie składniki są miękkie , blendujemy całość i gorące pakujemy do słoiczków.
Chutney  jest doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz