wtorek, 11 listopada 2014

Imbirowa pierś z kurczaka w chrupiącej panierce

Sprawdza się doskonale zarówno na gorącym talerzu  jak i w lunchboxie jako dodatek do sałatki czy kanapki. Mięso jest wilgotne i aromatyczne  a panierka chrupiąca . 
Marynata z tartego imbiru, czosnku i soku z cytryny sprawia ,że mięso jest delikatne  i smaczne. 

Potrzebujemy:

4 kawałki piersi z kurczaka
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
1/2 szklanki ziaren słonecznika i sezamu
3 łyżki mąki
sól , pieprz

 Do marynaty:
 sok z 1/2 cytryny
5 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku

Na początku przygotowujemy marynatę z czosnku , tartego imbiru i soku z cytryny, którą nacieramy kawałki piersi. Zamykamy na pół godziny w pojemniku próżniowym. W  tym czasie możemy przygotować naszą panierkę. Do pojemnika wsypujemy bułkę tartą, mąkę oraz ziarna słonecznika i sezamu, przyprawiamy solą i pieprzem . 
Zamarynowane kawałki mięsa delikatnie rozklepujemy ,  zanurzamy w roztrzepanym jajku i dokładnie panierujemy. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złocisty  kolor.
Idealne na gorąco razem z ziemniakami, lub na zimno jako dodatek do sałatki. 
Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz