Marynata z tartego imbiru, czosnku i soku z cytryny sprawia ,że mięso jest delikatne i smaczne.
Potrzebujemy:
4 kawałki piersi z kurczaka
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
1/2 szklanki ziaren słonecznika i sezamu
3 łyżki mąki
sól , pieprz
Do marynaty:
sok z 1/2 cytryny
5 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
Na początku przygotowujemy marynatę z czosnku , tartego imbiru i soku z cytryny, którą nacieramy kawałki piersi. Zamykamy na pół godziny w pojemniku próżniowym. W tym czasie możemy przygotować naszą panierkę. Do pojemnika wsypujemy bułkę tartą, mąkę oraz ziarna słonecznika i sezamu, przyprawiamy solą i pieprzem .
Zamarynowane kawałki mięsa delikatnie rozklepujemy , zanurzamy w roztrzepanym jajku i dokładnie panierujemy. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Idealne na gorąco razem z ziemniakami, lub na zimno jako dodatek do sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz