niedziela, 15 listopada 2015

Szpinakowa sałatka z awokado i pomidorami

Kolejna potrawa  ze szpinakiem w roli głównej . Mięsiste liście stanowią doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju sałatek. A sałatki jak każdy wie są doskonałe jako lekka kolacja lub przekąska w ciągu dnia. Z dodatkiem aromatycznych grzanek  staną się daniem bardziej konkretnym  i pożywnym.

Potrzebujemy:

1/2 opakowania świeżych liści szpinaku ( 500 g)
1 awokado
 10 pomidorków cherry
150 g wędzonego boczku
1 łyżeczka soku z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Szpinak dokładnie płuczemy i odwirowujemy, pomidorki cherry  kroimy na pół. Awokado  obieramy  ze skórki  i kroimy   w kawałki polewamy  sokiem z cytryny aby awokado nie ściemniało. Szpinak , pomidorki oraz awokado układamy na talerzu , posypujemy pokrojonym w kostkę boczkiem i polewamy sosem powstałym z oliwy z oliwek , soli i pieprzu.

Podajemy z  chrupiącymi grzankami .

Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz