Kolejna potrawa ze szpinakiem w roli głównej . Mięsiste liście stanowią doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju sałatek. A sałatki jak każdy wie są doskonałe jako lekka kolacja lub przekąska w ciągu dnia. Z dodatkiem aromatycznych grzanek staną się daniem bardziej konkretnym i pożywnym.
Potrzebujemy:
1/2 opakowania świeżych liści szpinaku ( 500 g)
1 awokado
10 pomidorków cherry
150 g wędzonego boczku
1 łyżeczka soku z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Szpinak dokładnie płuczemy i odwirowujemy, pomidorki cherry kroimy na pół. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kawałki polewamy sokiem z cytryny aby awokado nie ściemniało. Szpinak , pomidorki oraz awokado układamy na talerzu , posypujemy pokrojonym w kostkę boczkiem i polewamy sosem powstałym z oliwy z oliwek , soli i pieprzu.
Podajemy z chrupiącymi grzankami .
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz