Jesień daje się we znaki chyba już wszystkim. Jest zimno , mokro a rzadkie chwile , kiedy przez zachmurzone niebo, przebija słońce, uświadamiają ,że do zimy coraz bliżej.
Doskonałymi więc na tą porę wydają się być różne dodatki do herbaty i innych gorących napojów.
Do moich ulubionych należą imbir w cukrze oraz pigwa, która zawiera 2 razy więcej witaminy C niż cytryna. Dodatek takiego syropu do herbaty rozgrzewa , wzmacnia oraz najważniejsze aromatyzuje herbatę.
Potrzebujemy:
1 kg owoców pigwowca
330g cukru
Owoce oczyszczamy z gniazd , kroimy oraz zasypujemy cukrem w umytych i osuszonych słoikach.
Zakręcone słoiki odstawiamy aż owoce puszczą sok. Po 2 dniach słoiki pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 30 minut i pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Herbatka z dodatkiem pigwy jest wymarzona na jesienne wieczory.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz