Ostatnie miesiące mijają w szalonym tempie. Nie tak dawno mroźne styczniowe poranki, a tu już kwietniowe dni rozpoczynają się słońcem i widokiem zielonych drzew i krzewów. Gdzieniegdzie jasna zieleń przełamana jest odcieniami czerwieni, które zwiastują początek rozkwieconej pory roku jaką jest wiosna.
Dłuższe dnie zachęcają do większej aktywności z czego bardzo chętnie korzystam.
A skoro aktywność to i zdrowa i lekka dieta.
Ostatnim naszym eksperymentem była delikatna i chrupiąca sałatka z orzechami włoskimi, ziarnami granatu oraz serem pleśniowym.
Kompozycja smaków która powali na kolana każdego.
Potrzebujemy:
1/2 opakowania mieszanki sałat
1/2 opakowania rukoli
1 granat
1 gruszka
100 g winogron
100 g orzecha włoskiego
200 g sera pleśniowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Sałatę i rukolę płuczemy i osuszamy w wirówce a następnie umieszczamy w dużej misie. Ser i gruszkę kroimy w większą kostkę i dodajemy do sałaty razem z orzechami , winogronem i ziarnami granatu. polewamy całość sosem z oliwy , miodu , musztardy oraz soku z cytryny. Mieszamy.
Zaskoczy każdego i ożywi każdy dzień
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz