wtorek, 25 kwietnia 2017

Chrupiąca sałatka z granatem i orzechami włoskimi

Ostatnie miesiące mijają w szalonym tempie. Nie tak dawno mroźne styczniowe  poranki, a tu już kwietniowe dni rozpoczynają się słońcem i widokiem zielonych  drzew i krzewów. Gdzieniegdzie jasna zieleń przełamana jest  odcieniami czerwieni, które zwiastują  początek rozkwieconej pory roku jaką jest wiosna. 


Dłuższe dnie zachęcają  do większej aktywności z czego bardzo chętnie korzystam.
 A skoro aktywność to i zdrowa i lekka dieta.
Ostatnim naszym eksperymentem była  delikatna i chrupiąca sałatka  z orzechami włoskimi, ziarnami granatu oraz serem pleśniowym.
Kompozycja smaków  która powali na kolana każdego.

Potrzebujemy:

1/2 opakowania mieszanki sałat
1/2 opakowania rukoli
1 granat
1 gruszka
100 g winogron
100 g orzecha włoskiego
200 g sera pleśniowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Sałatę i rukolę płuczemy  i osuszamy w wirówce a następnie umieszczamy w dużej misie. Ser i gruszkę kroimy w większą kostkę  i dodajemy do sałaty razem z orzechami , winogronem i ziarnami granatu. polewamy całość sosem  z oliwy , miodu , musztardy oraz soku z cytryny. Mieszamy. 

Zaskoczy każdego i ożywi każdy dzień
ser pleśniowy, granat, gruszka i orzechy

soczysta sałatka z serem pleśniowym




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz