czwartek, 27 kwietnia 2017

Łosoś w sosie cytrynowo- muszkatołowym

Za oknem zimno i szaro. Aż nie chce się wierzyć, że  kilka dni wcześniej wiosna szalała pełnym pędem. Temperatura nie przekraczająca 10 stopni oraz lejący się z nieba deszcz nie zachęcają do aktywności na świeżym powietrzu ani nie nastrajają optymistycznie. 
W taką pogodę nasz nastrój poprawi delikatny łosoś  smażony na  maśle  i polany lekko pikantnym sosem  z nutką cytrynowej świeżości. 
Smacznie i szybko ;), obiecuję ,że przy płycie nie spędzicie wiele czasu. 

Potrzebujemy:

dzwonka z łososia ( po 1 sztuce na osobę)
1 łyżeczka masła
sól, pieprz

sos:
1/2 opakowania śmietanki 30%
 łyżeczka startej skórki  z  cytryny
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz zielony

Dzwonka z łososia podsmażamy z obu stron  po ok. 3 minuty i przyprawiamy solą i pieprzem.Możemy też dzwonka  ugrlilować na patelni lub na folii aluminiowej  bezpośrednio na grillu.
W małym rondelku podgrzewamy śmietanę  razem ze skórką z cytryny  oraz gałką muszkatołową. Redukujemy i na sam koniec dodajemy do smaku sól oraz ziarna zielonego pieprzu. taki sos możemy przyrządzić również w naczynku z folii aluminiowej bezpośrednio na ruszcie.
Dzwonka z łososia podajemy polane ciepłym sosem, doskonałe z pieczonymi ziemniakami   lub  z  samą sałatką. 

Polecam.


dzwonka z łososia w sosie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz