niedziela, 8 czerwca 2014

Karkòwka z grilla inaczej

Sezon grillowy oficjalnie rozpoczęty już jakiś czas temu. Ładna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu w towarzystwie rodziny lub znajomych. Stąd też coraz to nowe pomysły aby podać coś czego jeszcze nie było.
Naszym najnowszym eksperymentem jest mielona karkòwka z warzywami.

Potrzebujemy:

0,5 kg zmielonej karkòwki
1 puszka czerwonej fasoli
2 gałązki selera naciowego
1 cebula
3 cząstki suszonych pomidoròw
sòl
pieprz
papryka peperoni
czosnek
8 drewnianych patyczkòw do szaszłykòw

Fasolkę mielimy w blenderze razem z selerem naciowym, czosnkiem, suszonymi pomidorami oraz przyprawami i dodajemy do zmielonej wcześniej karkòwki. Cebulkę drobno siekamy i dodajemy do masy powstałej z warzyw i mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy.
Formujemy w rękach walce z masy a następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłykòw. Układamy na grillu co jakiś czas przekręcając.
Najlepsze są niezbyt mocno wypieczone. Wtedy na zewnątrz są delikatnie chrupiące a w środku aromatyczne i mięciutkie.
Polecam z jogurtowym sosem czosnkowym oraz ostrą musztardą.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz