Danie powstało z potrzeby chwili. Zainspirowały mnie wspomnienia smaków dzieciństwa, Nasze wspólne rozmowy i wyjątkowy dzień jakim są urodziny. Postanowiłam podać danie które pamiętam z dzieciństwa, tylko ,że w zupełnie innej formie. Głównym składnikiem tego dania jest ryż gotowany na mleku oraz truskawki rozdrobnione z cukrem.
Potrzebujemy:
Składniki na 4 osoby
1 szklankę ryżu
2 szklanki wody
1 szklankę mleka
1 łyżeczkę cukru
250 gr truskawek
2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
Wodę mieszamy z mlekiem oraz cukrem i dosypujemy ryż. Gotujemy całość na małym ogniu co chwilę mieszając. Po około 10 minutach otrzymamy odpowiednio ugotowany ryż, czyli odpowiednio klejący się i miękki. Odstawiamy pod przykryciem na 5 minut aby jeszcze "doszedł". W tym czasie rozdrabniamy truskawki z cukrem aż otrzymamy jednolitą aksamitną masę.
Do stworzenia torciku potrzebujemy okrągłych, wysokich foremek piekarniczych, które służą do wycinania.
Foremkę układamy na talerzu i naprzemiennie układamy grubą warstwę ryżu oraz cienką warstwę truskawek , jako ostatnią warstwę układamy truskawki.
Taki torcik jest idealnym pomysłem na urodzinowe śniadanie.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz