poniedziałek, 2 czerwca 2014

Truskawkowe tiramisu

Naszą ulubioną formą deserów są desery w różnego rodzaju salaterkach. Taki sposób podania ma wiele zalet. Każdy dostaje łyżeczkę i nie musi się brudzić, porcje możemy dopasować do pojemności salaterek lub kieliszków, i najważniejsze robimy tyle ile potrzebujemy.
Tego typu desery są szybkie w przygotowaniu.

Potrzebujemy:
składniki na 4 porcje

8 biszkoptów
250 g mascarpone
300 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wody różanej
250 g oczyszczonych truskawek
2 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki gorącej wody
4 truskawki do dekoracji
4 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka


Biszkopty kruszymy i umieszczamy na dnie salaterek, zalewamy je kawą rozpuszczalną. Truskawki rozdrabniamy razem z cukrem na gładką masę, i układamy po 1 łyżce na biszkoptach. Z mascarpone, jogurtu naturalnego , miodu i wody różanej ubijamy jednolitą masę, którą dzielimy na 4 części i układamy w salaterkach. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą masę truskawkową. Dekorujemy całą truskawką zamoczoną w gorzkiej czekoladzie , rozpuszczonej z 1 łyżką mleka.

Kiedy czekolada zastygnie mamy bardzo smaczną truskaweczkę ukrytą pod chrupiącą skorupką z gorzkiej czekolady.

Polecam taki deserek zarówno dla dorosłych , jak również dla dzieci, które będą zachwycone wyglądem. Ale również taki deser może powstać przy ich udziale w atmosferze nauki i zabawy.
















;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz