Bardzo rzadkie na naszym stole , ale zarazem lubiane słodkie śniadanie. Placuszki w których kwasowość rabarbaru , łączy się z neutralnym jabłkiem oraz tworzy idealną parę z aromatycznym cynamonem.
Zapach ciepłych placuszków jest najlepszym z możliwych budzików. Ściągnie z łóżka nawet najbardziej zagorzałych zwolenników spania
Potrzebujemy:
3 łodygi rabarbaru
1 jabłko
1/2 szklanki maślanki
1 łyżka oleju
2 jajka
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyzki cukru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru pudru do posypania
Rabarbar i jabłko obieramy i kroimy na drobne kawałki . Mieszamy maślankę , olej, jajka i cukier razem z kawałkami rabarbaru i jabłka. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron . Pięknie zarumienione posypujemy cukrem pudrem.
Nie można się im po prostu oprzeć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz