poniedziałek, 30 czerwca 2014

Kremowa zupa cukiniowa zapiekana z żółtym serem

Dzisiejsza deszczowa pogoda nastrajała na zjedzenie czegoś ciepłego, bardziej wyrazistego ale zarazem lekkiego. Doskonałym pomysłem okażała się zupa z cukini z dodatkiem chili oraz odrobiną goudy.Przy okazji można wykorzystać resztki rosołku z obiadu dnia poprzedniego.


Potrzebujemy:

1 małą cukinię
2 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki
0,5 l gotowego rosołu z kurczaka lub 1 bulionetka i 0,5 l filtrowanej wody
1 łyżka masła

W rondelku podgrzewamy masło. Cukinię obieramy , kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na rozposzczone masło. Podsmażamy. Dorzucamy 2 obrane ząbki czosnku i paprykę , dusimy ,aż cukinia zmięknie. Następnie dodajemy bulionetkę rozpuszczoną w wodzie lub rosół i całość podgrzewamy ok. 2 minut. Blendujemy.
Zupkę podajemy z grzankami lub makaronem , posypaną wiórkami tartego sera.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz