sobota, 20 września 2014

Bliny ziemniaczane

Jest to danie szybkie z serii dań z pozostałości dnia poprzedniego.  Dodatkowo jest idealną bazą do podania z różnego rodzaju sosami lub gulaszami.

Potrzebujemy:

1 kg ugotowanych i rozdrobnionych ziemniaków
1 jajko
1 cebula
4 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
sòl , pieprz

Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy .aż się zeszkli . Dodajemy ją razem z mąką i jajkiem do ziemniaków i przyprawiamy. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi , że bliny będą miały wyraźny ziemniaczany smak.  Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy je na tłuszczu do zarumienienia. Doskonale smakują zarówno   z gulaszem wołowym jak i z sosem borowikowym.
Warto spróbować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz