sobota, 20 września 2014

Kaczka w marynacie korzennej na musie jabłkowym

Zaczyna się okres , w którym kaczkę możemy  spotkać w większości sklepów. To mięso idealnie odzwierciedla porę roku. Jest pełne aromatu gromadzonego od początku roku i  soczyste , a w połączeniu z musem jabłkowym jest zestawieniem klasycznym.

Potrzebujemy:

2 piersi z kaczki razem ze skórą
1/2 szklanki soku jabłkowego
2  jabłka
1/2 cebuli
2 łyżeczki korzenno-pomarańczowej przyprawy 
1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
2 łyżeczki oliwy
sól, pieprz

Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry i smarujemy korzenną przyprawą wymieszaną z łyżeczką oliwy. Odstawiamy na ok. 30 minut w pojemniku próżniowym. Po tym czasie obsmażamy piersi rozpoczynając od strony na której znajduje się skóra , aż się zarumienią. Jabłka i cebulę  kroimy w cząstki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Zalewamy sokiem jabłkowym . Posypujemy przyprawami i na końcu układamy podsmażone piersi wraz z wytopionym z niej tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 50 minut  . Następnie piersi odkładamy na 5 minut , ażeby odpoczęły a sos blendujemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.  Podajemy pokrojoną w plastry, polaną musem jabłkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz