sobota, 27 września 2014

Oregano kubańskie

Jakiś czas temu na nasz parapet zawitała dziwna "mięta", przynajmniej jako miętę ją przygarnęliśmy. Roślina o dużych, mięsistych i pokrytych włoskami liściach. Jednak zapach tej rośliny mocno odbiegał od innych gatunków mięty, które posiadamy, a bardziej przypominał oregano lub tymianek. Ale jakieś 3 miesiące temu w Radomiu mój Małżonek zauważył podobną roślinę , która występowała pod nazwą oregano kubańskiego. Rośnie ona niesamowicie szybko a przyjmuje się wspaniale. Okazało się ,że liście w cieście naleśnikowym są niesamowitym przysmakiem.

Potrzebujemy:

Gęste ciasto naleśnikowe
Liście oregano
sól, pieprz , peperoni

Liście moczymy w cieście naleśnikowym i wrzucamy na rozgrzany olej, Smażymy z obu stron ,aż ciasto się zarumieni. Odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy przyprawami i delektujemy się nietypowym przysmakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz