wtorek, 23 września 2014

Pikantny sos morelowy

Idealny jako dodatek do kanapek lub mięs. Pyszny , aksamitny i aromatyczny.

Składniki:
500 gramów moreli
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
3 łyżeczki świeżo startego imbiru
3 pokrojone ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy „5 smaków”
2 łyżeczki sosu sojowego
½ łyżeczki soli
¼ szklanki octu ryżowego
skórka starta z jednej cytryny
1 pokrojona czerwona papryczka chili
świeżo mielony pieprz


Wszystkie składniki umieścić w rondlu. Gotować 10 -15 minut. Następnie przełożyć do robota kuchennego. Zmiksować. Ostudzić, przelać do słoika, przechowywać w lodówce. Sos można stosować jako dip, glazurę do pieczenia lub sos do duszenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz