wtorek, 6 stycznia 2015

Domowe wędliny

Nie wyobrażam sobie świąt bez domowej wędliny. Taka wędlinka bez problemu wytrzyma w lodówce  znacznie dłuższy czas niż pełna wody wędlina ze sklepu. Poza tym sami możemy dobrać smak celujący w nasze gusta kulinarne.

Potrzebujemy:

Marynata:
3 l wody
20 dag niejodowanej soli
4 ziarenka pieprzu
2-3 liście laurowe
3 goździki
1 ziarenko ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cukru
Wszystko razem zagotować i wystudzić. Następnie dodać:

1 łyżkę soli peklowej oraz
4 ząbki czosnku

Do wystudzonej przygotowanej marynaty wkładamy przygotowany kawałek wybranego  mięsa . Przykrywamy i obciążamy talerzyk , aby mięso było cały czas zanurzone w marynacie. Do pieczenia mięso powinno być w zalewie ok 2 dni , ażeby przygotować mięso do wędzenia potrzebujemy 5 dni.

Po tym czasie mięso wyjmujemy i wkładamy do piekarnika   nagrzanego  do temperatury 180 stopni, pieczemy ok. 1,5 godz. lub do osiągnięcia przez nasz kawałek  mięsa temperatury 68  do 70 stopni.
Odstawiamy ażeby mięso odpoczęło  i po ostygnięciu smakujemy naszą własną wędlinę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz