wtorek, 6 stycznia 2015

Sushi w domu

Bardzo lubię sushi jednak  trzeba mieć stu procentowe zaufanie  do produktów w nim użytych. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie sushi w domu. Możemy wtedy użyć produktów  zgodnie z naszymi u podobaniami i preferencjami.

Potrzebujemy:

Matę do sushi
nori
400 g ryżu do sushi
woda
sos  do ryżu( 7 łyżek octu ryżowego , 4 łyżki cukru , szczypta soli, podgrzewamy nie gotujemy)
wasabi
imbir marynowany
awokado
łosoś wędzony  lub marynowany
paluszki krabowe
świeży ogórek

Ryż płuczemy pod bieżącą  wodą przez ok. 2 minuty. Gotujemy z wodą  w proporcjach 1: 1,5 . Pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu mieszamy z sosem do ryżu .

Nori układamy na macie  smarujemy warstwą ryżu , pamiętając ażeby pozostawić 5 cm wolnego miejsca od góry oraz 1 cm wolnej przestrzeni  od dołu.   na środku maty układamy w poziomie słupki pokrojonego świeżego ogórka , kawałki łososia , paluszki krabowe pokrojone wzdłuż na pół oraz smarujemy pastą  z awokado oraz wasabi .

Z pomocą maty  zawijamy  ciasno  nasze sushi 
I bardzo ostrym nożem kroimy na kawałki o grubości  ok. 1 cm

Tak otrzymujemy najbardziej rozpoznawalne sushi  czyli maki

I cieszymy się sporą porcją sushi dla naszych Przyjaciół . Podajemy z dodatkiem sosu sojowego , wasabi i imbiru marynowanego. 
Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz