Potrzebujemy:
Matę do sushi
nori
400 g ryżu do sushi
woda
sos do ryżu( 7 łyżek octu ryżowego , 4 łyżki cukru , szczypta soli, podgrzewamy nie gotujemy)
wasabi
imbir marynowany
awokado
łosoś wędzony lub marynowany
paluszki krabowe
świeży ogórek
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą przez ok. 2 minuty. Gotujemy z wodą w proporcjach 1: 1,5 . Pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu mieszamy z sosem do ryżu .
Nori układamy na macie smarujemy warstwą ryżu , pamiętając ażeby pozostawić 5 cm wolnego miejsca od góry oraz 1 cm wolnej przestrzeni od dołu. na środku maty układamy w poziomie słupki pokrojonego świeżego ogórka , kawałki łososia , paluszki krabowe pokrojone wzdłuż na pół oraz smarujemy pastą z awokado oraz wasabi .
Z pomocą maty zawijamy ciasno nasze sushi
I bardzo ostrym nożem kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm
Tak otrzymujemy najbardziej rozpoznawalne sushi czyli maki
I cieszymy się sporą porcją sushi dla naszych Przyjaciół . Podajemy z dodatkiem sosu sojowego , wasabi i imbiru marynowanego.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz