poniedziałek, 7 grudnia 2015

Puree ziemniaczane z leśną inspiracją

Jesień zbliża się ku końcowi. Na całe szczęście jednak pogoda poprawiła się i możemy cieszyć się dniami pełnymi słońca. Bardzo jesiennym warzywem są tak niedoceniane przez nas ziemniaki. trafnym wydawało się połączenie  tych jesiennych korzeni z leśnymi skarbami pod postacią borowików.

Potrzebujemy:

0,5 kg ziemniaków
1 cebula
20 g masła
150 g borowików ( świeżych lub mrożonych)
sól , pieprz, gałka muszkatałowa

Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pachnącymi borowikami  na maśle. Ugotowane ziemniaki  rozgniatamy przy pomocy tłuczka i łączymy z borowikami i cebulką. Przyprawiamy pieprzem mielonym i odrobiną gałki muszkatałowej. Doskonale nadaje się jako dodatek do ryb lub drobiu.
Polecam.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz