poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Makaron z serem z czasów PRL

W naszym jadłospisie oprócz pożywnych zup królują makarony. Zazwyczaj na sposób śródziemnomorski. Jednak dzięki inspiracji mojej Mamy, pojawił się ze składnikami jakie pamiętam z dzieciństwa. Podsmażany makaron z dodatkiem białego sera oraz skwarków z podgardla. Danie nie jest zbyt dietetyczne, ale to taki mały ukłon w stronę kuchni mojego dzieciństwa.

Potrzebujemy:

250 g ugotowanego makaronu
50 g podgardla pokrojonego w kostkę
1/2 kostki białego sera

Podgardle wrzucamy na patelnie i podsmażamy , aż powstaną zarumienione i chrupiące skwareczki. Dodajemy ugotowany makaron i podrumieniamy go , na końcu dodajemy pokruszony ser biały i całość solimy.
Pomysł jest bardzo prosty do zrealizowania. Zazwyczaj możemy wykorzystać makaron , który został z obiadu.
Jeśli nie macie pomysłu na szybkie danie polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz