Kolejny przepis na lekkiego i zdrowego pstrąga. Całe szczęście latem ze względu na wysokie temperatury panuje kuchnia lekka a razem z nią warzywa, owoce oraz moje ulubione ryby. Przepis ten jest bardzo prosty i nie wymagający czasu, czyli należy do moich ulubionych.
Potrzebujemy( na 2 osoby):
2 oprawione pstrągi
1/2 pęczka kolendry
1 ostrą papryczkę chili
1 łyżeczkę miodu
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny grubomielony
pieprz cytrynowy
Pstrąga patroszymy, wycinamy skrzela, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy z obu stron kieszonki.
Posiekaną kolendrę oraz papryczkę chili , mieszamy z sokiem z cytryny , miodem, oliwą i pieprzem. Powstałą masą nacieramy rybę i wcieramy ją w nacięcia. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Podajemy ją z pieczywem lub gotowanymi warzywami i cieszymy nasze podniebienie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz