środa, 6 sierpnia 2014

Szybkie antipasti z bakłażana

Niewielka ilość składników  oraz szybkość i prostota wykonania to są główne atuty kuchni włoskiej. Kiedy bliżej poznamy kuchnię włoską , okaże się , że nie potrzebujemy dużo czasu ani wyszukanych składnikòw aby podać wyszukane danie.

Potrzebujemy:

1 bakłażana
1 ząbek czosnku
sól
oliwa z oliwek
natka pietruszki

Bakłażana kroimy w plastry i odkładamy przesolone na 10 minut. Sól wyciągnie z bakłażans gorzki posmak. Osuszamy plastry ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową posmarowaną oliwą i układamy na niej plastry bakłażana. Grillujemy po 5 minut z każdej strony, aż powstaną charakterystyczne fla patelni paski.
Układamy ugrillowane plastry w pojemniczku, przekładamy posiekaną natką pietruszki i zalewamy oliwą z czosnkiem.
Podajemy z pieczywem.
Możemy również przygotować wcześniej i przechować w pojemniku próżniowym lub małym słoiku.
Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz