Wędrując po alejkach Starego Miasta i oglądając kolejne stoiska Jarmarku Jagiellońskiego, natknęliśmy się na oblegane stoisko z pysznymi wypiekami. I tak oto przypomniałam sobie o wspaniałym przepisie na pyszne ciasto ze śliwkami i aromatyczną kruszonką, które najlepiej smakuje z dodatkiem ciepłego mleka, na kanapie w towarzystwie ukochanej osoby. Takie ciasto jest wspaniałym zakończeniem cudownego dnia.
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x24 cm):
500g mąki pszennej
50g drożdży + 1 łyżka cukru
1 jajko i 2 żółtka
1 szklanka mleka
100 g masła
1 łyżka oliwy lub oleju
3/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
ok.1 kg śliwek węgierek
Składniki kruszonki:
100g mąki pszennej
60 g masła schłodzonego
60 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne). Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Zazwyczaj odstawiam ciasto na dłuże
W tym czasie przygotowujemy śliwki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż i usuwamy pestki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wciskamy w ciasto połówki śliwek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
W tym czasie dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy nożem bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Pod koniec dodajemy oba cukry jeszcze przez chwilę rozcieramy palcami. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Kiedy ciasto wyrośnie posypujemy kruszonką równomiernie wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).
Idealnie komponuje się z bitą śmietaną i ciepłym mlekiem lub kawą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz