wtorek, 23 grudnia 2014

Cynamonowiec z bakaliami

To ciasto należy do moich ulubionych. Uwielbiam lekko korzenny aromat, wilgoć ciasta  oraz chrupiące bakalie wraz ze szklanką ciepłego mleka. To jest idealny deser na zimowe wieczory.
W naszym domu niknie w mgnieniu oka.

Potrzebujemy:

5 jajek
250 g cukru
300 g mąki
220 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
50 g orzechów włoskich lub migdałów
50 g rodzynek
3-4 kwaśne jabłka

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą białą masę, wymieszać z olejem i powoli dodając sypkie składniki : mąkę, proszek do pieczenia , sodę i cynamon.
Wrzucić pokrojone orzechy włoskie, jabłka  pokrojone w niewielkie kawałki oraz rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę do pieczenia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut.

Podajemy posypane cukrem pudrem lub lukrem.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz