czwartek, 25 grudnia 2014

Tradycyjny śledziowy barszcz wigilijny

To jest jedno z tych dań , które smakuje tylko  podczas wigilijnej kolacji. Taki barszczyk był obowiązkowy na kolacji w stronach mojego Męża . Jednak stał się jednym z ulubionych dań wigilijnych od kiedy spróbowałam go pierwszy raz.

Potrzebujemy:

mlecz ze śledzia
1 litr przegotowanej i wystudzonej wody
100 ml śmietany
1/2 drobno posiekanej cebuli
ocet
ziele angielskie , liść laurowy, sól , pieprz

Szklankę wody zagotować razem z przyprawami i octem i wystudzić. Pokroić mlecz i zalać przygotowaną zalewą.  Taki mlecz możemy przygotować kilka dni wcześniej .W dzień Wigilii zagotowujemy wodę  , wystudzamy i mieszamy ze śmietaną, dodajemy cały mlecz razem z marynatą i schładzamy.
Podajemy z gorącymi ziemniaczkami skropionymi olejem rzepakowym lub lnianym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz