To jest jedno z tych dań , które smakuje tylko podczas wigilijnej kolacji. Taki barszczyk był obowiązkowy na kolacji w stronach mojego Męża . Jednak stał się jednym z ulubionych dań wigilijnych od kiedy spróbowałam go pierwszy raz.
Potrzebujemy:
mlecz ze śledzia
1 litr przegotowanej i wystudzonej wody
100 ml śmietany
1/2 drobno posiekanej cebuli
ocet
ziele angielskie , liść laurowy, sól , pieprz
Szklankę wody zagotować razem z przyprawami i octem i wystudzić. Pokroić mlecz i zalać przygotowaną zalewą. Taki mlecz możemy przygotować kilka dni wcześniej .W dzień Wigilii zagotowujemy wodę , wystudzamy i mieszamy ze śmietaną, dodajemy cały mlecz razem z marynatą i schładzamy.
Podajemy z gorącymi ziemniaczkami skropionymi olejem rzepakowym lub lnianym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz