czwartek, 25 grudnia 2014

Wigilijna kapusta z grochem

Taką kapustę pamiętam od najmłodszych  lat. Królowała  na stole podczas wigilii jako jedno z najsmaczniejszych dań na stole.

Potrzebujemy:

1/2 średniej główki białej kapusty lub kapusty pekińskiej
150 g łupanego grochu
100 ml słodkiej śmietany
1 l wody
1/2 cebuli
ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz
odrobinę tłoczonego oleju rzepakowego


Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju aż się zeszkli, dosypujemy grochu i całość podsmażamy ok. minuty. Zalewamy całość wodą dodajemy przyprawy i drobno posiekaną kapustę. Gotujemy na małym ogniu , aż groch  i kapusta zmiękną. Następnie dodajemy śmietanę. Podajemy podczas kolacji wigilijnej gorące i udekorowane olejem rzepakowym.
Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz