Pierniczki te podbiły nasze serca swoim wyjątkowym smakiem. W oczekiwaniu na święta ich ilość nieustannie maleje. A z dnia na dzień są coraz smaczniejsze. Rewelacyjne ze szklanką ciepłego mleka.
Potrzebujemy:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 średnie jajko
1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Mąkę mieszamy z sodą oraz przyprawą do piernika i cukrem, dodajemy miód o płynnej konsystencji i mieszamy . Dodajemy jajko i masło ciągle ugniatamy, dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrawać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie .
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Dekorujemy lukrem , kolorowymi posypkami lub wiórkami kokosowymi.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz