poniedziałek, 7 września 2015

Gorgonzola dolce z korzennymi gruszkami

Wraz z początkiem września  odeszły ciepłe  i słoneczne dni a pojawiły się dni pełne chmur i  deszczu. Na termometrach  zamiast dotychczasowych ponad 20 kresek  rozpanoszyło się ledwo co ponad 10 kresek. Takie różnice temperatur wpływają na nas raczej niekorzystnie, ale znalazłam doskonały sposób na  jesienną chandrę.

Potrzebujemy:

4 twarde gruszki
500 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki miodu
3 goździki
1 sztuka kory cynamonu
1  laska wanilii
250 g gorgonzoli dolce

Do małego garnuszka wlewamy wino, dodajemy miód, oraz przyprawy i gotujemy. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne wrzucamy  do gotującego się wina. Zmniejszamy gaz  i gotujemy przez 40 minut.
Podajemy z  gorgonzolą dolce o temperaturze pokojowej.

Jeśli spróbujecie raz będziecie wracać do tego przepisu, kiedy nadejdzie Was jesienna chandra.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz