niedziela, 13 września 2015

Risotto z kokosowym curry z chrupiącą rybą

Był taki czas ,że tajska kuchnia gościła na naszym stole kilka razy w miesiącu. Te połączenia z pozoru nie pasujących do siebie smaków  dają tak spektakularne efekty. Dzięki tej kuchni nauczyliśmy się odwagi w eksperymentowaniu z dodawaniem coraz to nowych składników.
 I tak w ten weekend postanowiliśmy w kuchni trochę powspominać. Tak powstało risotto inspirowane tajskimi  smakami.

Potrzebujemy:

1 szklanka ryżu arborio
1 szalotka
1 łyżka oleju rzepakowego
0,5 l bulionu drobiowego
1/2 szklanki białego wina
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka chili
1 /2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka curry
200 ml mleczka kokosowego
szczypta soli
liście pietruszki,i werbeny
małe kawałki białej ryby
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju

Cebulę , czosnek oraz paprykę drobno siekamy oraz podsmażamy na oleju aż się zeszklą. Dodajemy ryż  i przesmażamy aż stanie się przezroczysty. Dodajemy białe wino  oraz 1/3 z przygotowanego bulionu  i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przygotowane przyprawy co chwilę dolewają pozostały bulion. Pod koniec gotowania dodajemy gęste  i białe mleczko kokosowe . Całość mieszamy  i odstawiamy aby smaki się wymieszały .
Kawałki ryby oprószamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu, aż powstanie chrupiąca skórka. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i odrobinę solimy.
Podajemy ułożone na risotto oraz dekorujemy listkami pietruszki i  cytrynowej werbeny.

Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz