Był taki czas ,że tajska kuchnia gościła na naszym stole kilka razy w miesiącu. Te połączenia z pozoru nie pasujących do siebie smaków dają tak spektakularne efekty. Dzięki tej kuchni nauczyliśmy się odwagi w eksperymentowaniu z dodawaniem coraz to nowych składników.
I tak w ten weekend postanowiliśmy w kuchni trochę powspominać. Tak powstało risotto inspirowane tajskimi smakami.
Potrzebujemy:
1 szklanka ryżu arborio
1 szalotka
1 łyżka oleju rzepakowego
0,5 l bulionu drobiowego
1/2 szklanki białego wina
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka chili
1 /2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka curry
200 ml mleczka kokosowego
szczypta soli
liście pietruszki,i werbeny
małe kawałki białej ryby
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
Cebulę , czosnek oraz paprykę drobno siekamy oraz podsmażamy na oleju aż się zeszklą. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się przezroczysty. Dodajemy białe wino oraz 1/3 z przygotowanego bulionu i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przygotowane przyprawy co chwilę dolewają pozostały bulion. Pod koniec gotowania dodajemy gęste i białe mleczko kokosowe . Całość mieszamy i odstawiamy aby smaki się wymieszały .
Kawałki ryby oprószamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu, aż powstanie chrupiąca skórka. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i odrobinę solimy.
Podajemy ułożone na risotto oraz dekorujemy listkami pietruszki i cytrynowej werbeny.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz